zaterdag 8 augustus 2015

Moderne professionele leugendetectortest bij het Nederlands Conflictinstituut | De Leugenacademie


leugendetectortest of polygraaf test kan vanaf € 349,- grote problemen voorkomen bij vreemdgaan of andere relatieproblemen.


De polygraaf leugendetector meet lichaamsfuncties  en Layerd Voice Analyses is een leugendetector die de afwijkingen in de stem meet.


Omdat de stresssignalen die de polygraaf meet ook andere oorzaken kunnen hebben dan een leugen en de interviewer wel de juiste vraag moet stellen blijkt deze methode van leugendetectie niet altijd betrouwbaar bij een onderzoek waar nog geen kennis is over wat de dader heeft gedaan. Ondanks dat het percentage waarheidsvinding slechts tussen de 60% en 80% ligt, wordt deze leugendetectortest met de polygraaf in meer dan 30 landen door justitie ingezet.

Gelukkig is er in Nederland nu een moderne leugendetector beschikbaar die veel nauwkeuriger blijkt, namelijk zo'n 95% à 98%. Dat is zeker bij pathologische leugenaars goed te gebruiken.

Welke leugendetectie test gebruiken wij dan?

Wij gebruiken de meest moderne techniek op het gebied van waarheidsvinding: Layered Voice Analysis. Deze LVA technologie kent haar oorsprong in Israël voor militaire doeleinden. Later werd LVA doorontwikkeld voor andere interview omstandigheden. LVA is gepatenteerd en wordt over de gehele wereld gebruikt door overheidsinstanties, verzekeraars en HR professionals bijvoorbeeld bij sollicitatieprocedures of in gesprekken over diefstal, fraude en sexuele intimidatie.

Hoe werkt Layered Voice Analyses bij leugendetectie?

Je kunt je  voorstellen dat je aan de stem van een vriend of familielid kunt horen dat 'er iets aan de hand is' . Misschien herken je dat aan sneller praten, hakkelen een hogere stem of dat iemand langzamer spreekt om tijdens het spreken te kunnen nadenken over wat hij of zij zal vertellen. Stel je nu voor dat een computer dat op 130 verschillende niveau's kan en het gehele denkpatroon van de persoon in beeld brengt. Denk je dat iemand dat nog kan manipuleren?

De uitslag op de met LVA aan de persoon gestelde vragen is dus zéér nauwkeurig!

Het grote verschil tussen de LVA methode en andere methoden is dat die gebaseerd zijn op stress. Men noemt die methoden ook wel 'stress analysers'. LVA meet echter het verschil tussen emoties en zo ook tussen normale stress en stress door misleiding. Zo kunnen we zien of iemand stress heeft door de situatie of doordat hij of zij liegt. Emoties hebben verschillende uitingen in stemfrequentie en het systeem meet dat zéér nauwkeurig.

Betrouwbare leugendetector

Een leugendetectortest laten doen vraagt niet alleen om goede en betrouwbare apparatuur, maar nog meer om het stellen van zeer goede vragen die niet meervoudig uitlegbaar zijn. Dat vraagt speciale vaardigheden van de interviewer om het denkproces en achterliggende emoties bij de persoon 'aan het werk' te zetten zodat de leugendetector nog beter kan meten. Je kunt je voorstellen dat als je weet dat iemand cola heeft gedronken, de vraag "heb je cola gedronken" tot een eenvoudig ja of nee leidt. De vraag: "wat heb jij, toen je in de kantine zat, gedronken" , zet iemand aan tot meer denken en afwegen over wat hij of zij zal antwoorden. Dat levert meer gedachteconflict op en daardoor beter te meten uitslagen.

Leugendetectortest bij vreemdgaan 

Ook denkt de interviewer goed na over hoe een woord niet verschillend kan worden opgevat. De vraag: "Ga je vreemd?" kan een JA of NEE antwoord opleveren, maar wat is 'vreemdgaan'? De één vindt dat 'sex met een ander' vreemdgaan is, de ander vindt dat een drankje drinken met een ander al vreemdgaan is. Het lijkt dan om vragen te stellen als: "heb je sex gehad met iemand anders "of "heb je met een andere gezoend?". Maar ben jij de eerste in jouw partners leven? Je partner kan  tijdens de test 'nee' bedoelen aangaande jullie relatie, maar dan toch de meter laten uitslaan omdat je niet de eerste bent. De juiste vraag is dus: "Heb je tijdens onze relatie sex gehad met iemand anders?"

We noemen dat de 'validiteit van de vraag', ofwel: 'meet je wat je wilt meten?'

Leugendetectors kunnen aangeven op welke momenten in de test er een zeer grote kans op misleiding is waargenomen. Wij beschouwen de software feitelijk dus niet als leugendetector maar als een focus tool die gedachteconflicten aanwijst. Is dat na een goede valide vraag die niet anders uitgelegd kan worden, dan kun je stellen dat iemand wel of niet de waarheid heeft gesproken.

Tijdens de test wordt ieder fragment van 2 seconden geanalyseerd. De software berekent de kans op misleiding en geeft die weer in een percentage. Het is niet noodzakelijk dat de geteste persoon met "ja" of "nee" antwoordt. Er kan namelijk ook een heel gesprek worden geanalyseerd waarbij per gedeelte wordt bepaald wat de uitslag is.

Moet de persoon aanwezig zijn bij een leugendetectortest ?

Voor de beste resultaten willen we graag dat een persoon  onder de juiste omstandigheden door ons wordt ondervraagd. Je weet dan dat de juiste vragen worden gesteld. Maar misschien heb je een goede geluidsopname of video-opname die we voor je kunnen analyseren. Je krijgt dan in ieder geval antwoord op of er twijfel bestaat over een bepaald onderwerp dat nader onderzoek verdient.

De Leugendetectortest uitslag


De uitslag van de test wordt in een uitgebreide rapportage weergegeven. Alle geluidsfragmenten worden voorzien van een betekenis en een percentage "waarheid" of "misleiding".  Dit is wat u op papier of per mail als uitslag van ons ontvangt. Hierbij worden de volgende kenmerken onderscheiden: waarheid, persoon niet zeker, inaccuraat, stress, hoge stress, gemiddelde stress, stemmanipulatie, gemiddeld risico, hoog risico valse verklaring of achterhouden van informatie. Hoe deze meldingen gelezen en geïnterpreteerd moeten worden wordt tijdens de intake met je besproken.

Leugendetectortest prijs

Een leugendetectortest kan vanaf € 349,- worden afgenomen. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de test, het aantal vragen, de rapportagevorm,  de tijdsduur van de antwoorden en van het aantal te testen personen. In sommige gevallen kunnen de kosten ook lager uitvallen.

Neem voor vragen, een scherpe offerte op maat of het maken van een afspraak contact met ons op.

Nederlands Conflictinstituut | De Leugenacademie
Tel: 0182-601797
info@conflictinstituut.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten