woensdag 24 december 2014

Conflict en verzoening onder de kerstboom.

“Er zijn mensen die je willen omarmen omdat het Kerstmis is, 
maar er zijn ook mensen die je willen wurgen omdat het Kerstmis is.” 


[Door: Jeroen Ketelaars, MCM]

Het heilige moeten
De Decembermaand is elk jaar weer een indrukwekkende maand. Mensen geven er emotioneel geladen betekenis aan die niet alleen voor vrede in huis zorgt. Het woord ‘moeten’ zit ons in december vaak danig in de weg.

Het moet gezellig zijn. Er moet een kerstboom komen en daar moeten cadeautjes onder. Eerste kerstdag moeten we naar haar ouders, tweede kerstdag moeten we naar zijn ouders en met ‘oud en nieuw’ moeten we wat met de buren en vrienden doen. Conflicten moeten zijn opgelost, want het nieuwe jaar ingaan zonder ruzies te hebben bijgelegd kan natuurlijk ook niet.

Vrede op aard!
De kerstgedachte wordt dan ook regelmatig ingezet om ruzies bij te leggen. Daar is natuurlijk niets mis mee. ‘Vrede op aard’ is een mooie aanleiding om een eerste stap te zetten in het oplossen van een conflict. Maar als het jouw kerstgedachte is dat anderen hun conflict moeten bijleggen, dan zou ik daar toch enkele vraagtekens bijzetten.

De belangrijkste reden om een geëscaleerd conflict op te lossen is het herstel van een waardevolle relatie tussen mensen of de balans in de groep waarvan zij deel uitmaken. Echter, betreft het hier een interventie door en voor jou of verzoening tussen partijen?” Het is logisch dat de familie of een groep graag wil dat leden van die familie of groep een conflict oplossen, het beïnvloedt immers het functioneren en voortbestaan. Gevoelens van neutraliteit worden op de proef gesteld als de kemphanen medestanders zoeken en een achterban creëren om zich gesterkt te voelen in hun gelijk. Vaak veroorzaakt dit een uitbreiding en verharding van het conflict omdat

donderdag 11 december 2014

Straf leert kinderen extra goed liegen!

Over de ontwikkeling van liegen bij kinderen en hoe je ze leert de waarheid te vertellen.
[door: Chantal Caes, welingelichtekringen]

Kinderen leren te liegen als ze een jaar of 2 zijn. De eerste leugens zijn ontkenningen van iets wat ze uitgespookt hebben. Vanaf 3 jaar leren ze ook ‘positieve leugens’ te vertellen. Dat zijn leugens die anderen ten goede komen of omdat het beleefd is. 

Als een kind bijvoorbeeld een verrassing heeft voor zijn moeder, zal hij niet vertellen wat het is. En als het een cadeautje krijgt, zegt het netjes ‘dank u wel’, ook als het er niets aan vindt. Het vertellen van dit soort leugens is een belangrijke sociale vaardigheid.

Jonge kinderen leren te liegen als ze daar cognitief en sociaal aan toe zijn. Om te kunnen liegen moeten ze begrijpen dat anderen hun eigen opvattingen hebben, die niet noodzakelijk dezelfde zijn als de hunne. Een kind moet zich ook realiseren dat anderen dingen kunnen geloven die niet kloppen. Dit is een vaardigheid, ‘theory of mind’ genaamd, die zich langzaam ontwikkelt in de kleuterjaren. Als kinderen beter in staat zijn om te bedenken wat anderen denken en voelen, leren ze wanneer het gepast is om te liegen en om dat op een overtuigende manier te doen.

Overtuigend liegen is moeilijk voor jonge kinderen. Ze slagen er vaak niet in, zeker niet als je verder doorvraagt. Uit een eerder onderzoek blijkt dat 74% van de liegende kinderen door de mand valt als ze antwoord geven op een vervolgvraag.  Als kinderen ouder worden leren ze pas te begrijpen dat ze hun antwoorden op vervolgvragen moeten afstemmen op de leugen. Ongeveer 80% van de 3- en 4-jarigen vielen door de mand, maar slechts bij 50% van de 6- en 7-jarigen gebeurde dit.

Als een ouder kind niet leert wanneer het gepast is om te liegen en om dat op een overtuigende manier te doen, kan dat voor problemen zorgen. Uit onderzoek is gebleken ........ 

dinsdag 14 oktober 2014

Stereotypering en Stigmatisering, hoe bepaalt het jouw waarneming?


In conflicten is het vaak het geval dat het vermeende beeld over de ander de dynamiek van het conflict bepaalt. Het gedrag van een groep wordt op één persoon geplakt, of dat van een enkeling aan de gehele groep toegeschreven. 

In onze communicatietrainingen, assertiviteitstrainingen en conflictmanagement leren we mensen weer observeren,... zonder vooroordeel het juiste perspectief te bepalen.


vrijdag 19 september 2014

The Sunday night blues, muziek met de verkeerde toon.

Meer dan de helft (52%) van de Nederlandse werknemers heeft last van de zogenaamde Sunday night blues, een fenomeen waarbij werknemers zorgen of stress hebben over de aankomende werkweek en daardoor niet kunnen slapen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van vacaturesite Monsterboard.nl.

Internationaal ziet bijna de helft (47%) van de werknemers erg of zelfs heel erg op tegen een aanstaande werkweek. Slechts 22 procent van de werknemers ziet niet op tegen de nieuwe werkweek. 

Het Nederlands Conflictinstituut ondersteunt personen in het met stress leren omgaan, of het onderliggende conflict op te sporen en te begeleiden naar een werkende oplossing waardoor er weer geslapen kan worden.

Maandag is berucht Volgens Gian Zandonà, managing director bij Monsterboard. “De maandagochtend is berucht om de stress die ermee gepaard gaat. Een berg van e-mails, de planning van de komende week en het opstarten van nieuwe werkzaamheden. En dat allemaal met de gedachte in het achterhoofd dat de week nog vijf hele dagen telt tot het volgende weekend.”

Tips
Van de Nederlandse respondenten heeft 21 procent een beetje last van de Sunday night blues en 27 procent

vrijdag 22 augustus 2014

Pesten of Mobbing, een splijtzwam in uw organisatie en vaak teken van zwak leiderschap.



Pesten of mobbing is: "het gedrag waarbij één persoon herhaald en gedurende langere tijd door een of meerdere anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden".

Door: Jeroen Ketelaars, MCM

Iedereen kan slachtoffer worden van pesten
Pesten komt overal voor. Pesten is structureel en brengt het slachtoffer tot wanhoop. Pesten is een universeel, niet-cultuurgebonden verschijnsel. Pesten kan verbaal, fysiek of digitaal van aard zijn (a-Sociale media). Bij pesten wordt vaak gestigmatiseerd op grond van een bepaalde of vermeende eigenschap. Pesten kan ook een expliciet discriminerend karakter hebben en zich richten op iemands ras (racisme), (vermeende) seksuele geaardheid (homofobie), godsdienst of afkomst.
 
Een cultuur van pesten is een ernstig signaal van organisatieproblemen

Het zegt veel over het leiderschap van het management in uw organisatie of de leraar voor de klas. Een conflictmanager, conflictcoach of mediator kan u helpen. De daders vervelen zich, of ervaren een frustratie die ze willen afreageren. Ze voelen concurrentiedrang, of jaloezie.


Ook pesters hebben hulp nodig

Pesters zijn in veel gevallen onzeker en proberen dit onder stoer gedrag te verbergen. In veel gevallen menen pesters dat ze populairder worden door hun gedrag, maar in werkelijkheid keuren de meeste groepsgenoten het pesten af of zijn ze hooguit aardig voor de pester omdat ze bang voor hem zijn. Meestal pesten ze alleen als ze in een groep zijn, of voldoende (passieve) medestanders hebben. De meelopers zijn meestal zelf bang voor de pester, maar laten hem meestal vallen als hij zelf gezichtsverlies lijdt. Conflict coaching voor de pester kan helpen het groepsgedrag te veranderen.

Oorzaken van pesten

Aan pesten kunnen vele factoren ten grondslag liggen maar ook hier speelt de sfeer binnen een organisatie een rol. Wanneer er sprake is van

Is Stephen Covey mediator geworden?



Als Stephen Covey een nieuw boek schrijft staat dat in management- en trainingsland, zo lijkt het soms, gelijk aan het ontdekken van tot nu toe nog ontbrekende delen van de Bijbel. Zijn nieuwste boek wordt dan bejubeld als een uitwerking van het 6e gebod uit zijn 'zeven eigenschappen van effectief leiderschap', die van Synergie.

Toch wordt ondanks het Covey-effect op miljoenen (en héél veel HR professionals), het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor zijn stellingen door de academische wereld benadrukt.

'Het 3e alternatief', de titel van Covey's nieuwe boek klinkt inspirerend en is begrijpelijk. Er hangt een nummer aan én het is een alternatief. Dat is knap, want dat is precies wat mediators hebben nagelaten, duidelijk communiceren! Dat is jammer, daar 'Het 3e alternatief' gaat over dat wat mediators al jaren in de praktijk toepassen.

Covey predikt in 'het derde alternatief': "zoek naar wat mensen bindt", "sluit geen compromis, maar transformeer de kwestie", "richt je niet op de schaarste maar op de wederzijds belangen" , "werk vanuit empathie" en "je kunt leren van een andere mening".

Eeuwenoude kennis die je normaal gesproken gewoon van je moeder leert, maar als Covey het opschrijft is het miljoenen waard! Bij het Nederlands Conflictinstituut spreken wij graag de taal van onze moeders. Voor boerenverstand hebben wij geen goeroe nodig. Deze attitude brengen wij mee in onze begeleiding en adviezen.


Weten wat Covey van Mediaton heeft geleerd? Jeroen Ansink schreef op Managementboek.nl de volgende best leerzame recentie:......

zaterdag 9 augustus 2014

Rouw is bij echtscheiding, maar ook bij ontslag of arbeidsconflict een belangrijke factor die een oplossing in de weg kan zitten!

Rouw is een rauw proces.
Rouw speelt een belangrijke rol in iemands leven om uiteindelijk verder te kunnen. Het is een proces waarin emoties worden doorgewerkt en er langzaam aan een nieuwe werklijkheid wordt gewend voordat de blik op de toekomst kan worden gericht. Bij echtscheidingen is bekend met dat rouw een belangrijke rol speelt en er voor kan zorgen dat de (ex)partners moeilijk met elkaar kunnen communiceren.

Die zelfde gevoelens spelen ook bij ontslag of bedrijfsbeeindiging. De vraag "hoe nu verder zonder de ander?" kan de door ontslag bedreigde werknemers afhouden van het nemen van beslissingen. Ze zijn er gewoon nog niet aan toe want zitten ineens in een 'scheiding'. Dit terwijl de 'werkgever' al in een hele andere gemoedstoestand verkeert. Vaak wil hij dat de werknemer gaat meedenken over de vormgeving van het ontslag, echter is die nog vaak geschokt, verdrietig of boos en niet in staat al creatief mee te denken.

Vaak helpt het om in een mediation de invloed van rouw op de betrokkenen duidelijk te maken, om zo de communicatie te verbeteren. De rouwcurve van Kübler-Ross is een bekend instrument dat daarbij kan worden ingezet.

maandag 4 augustus 2014

Jazeker, ook ondernemingsraad leden kunnen ontslagen worden

Diverse personen treden toe tot de ondernemingsraad, niet omdat ze de achterban willen dienen maar omdat ze menen ontslagbescherming te genieten.
 
Onlangs werd echter een OR-lid ontslagen, omdat er na afloop van het project waaraan zij werkte geen geschikte functie was gevonden binnen de organisatie. Zij was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. De rechter was van mening dat haar kritische houding binnen de OR wel degelijk te maken had met het ontslag.
 
De werkneemster ging echter niet akkoord. Zij vond namelijk dat er een duidelijk verband was tussen het ontslag en haar OR-lidmaatschap. Met een actieve opstelling in de ondernemingsraad had de werkneemster onderwerpen ter sprake gebracht zoals de bonussen van de CEO en dat de organisatie haar werknemers te weinig geld had betaald voor het verkopen van vakantiedagen en overwerkuren.
 
OR en HRM ongelukkig
Haar mederaadsleden waren echter niet gelukkig met haar kritische opstelling en drongen er zelfs op aan dat de vrouw de ondernemingsraad vrijwillig zou verlaten of dat ze anders zelf zouden opstappen. Ook de HR-manager heeft geprobeerd om haar via een juridische weg uit de OR te zetten.

Verontschuldiging zónder verklaring: kunst én kunde

Dat u wel eens vertraging heeft of een afspraak wilt verzetten, hoort bij het leven. Maar hoe u dit communiceert, is een mijnenveld van valkuilen ... of een kans om te scoren. Door David Bloch, PerfectPresentation

De norm: juiste woorden
Laten we het alvast met elkaar eens zijn dat ‘handelen vanuit gewoonte’ oorzaak is van gemiste mogelijkheden om effectiever te handelen. Een vluchtig ‘sorry’ is tegenwoordig immers weinig overtuigend. Een bus met de woorden ‘Sorry Geen Dienst’ in de display rijdt een drukke bushalte voorbij. De hond die zich losrukt van zijn baasje en grauwend en bijtend op me afkomt; de vrouw pakt de hond en loopt weg; op mijn opmerking over fatsoen, zegt ze over haar schouder, “Sorry, hoor.”
Andere mogelijkheden
Hoewel het correct Nederlands is om excuus te vragen, is excuus aanbieden inmiddels gewoon geworden. Wel zijn er andere uitdrukkingen die nog meer waarde hebben in het intermenselijk verkeer zoals,

Teleurstelling, een mooie emotie die kan aanzeten tot anders

Teleurstelling wordt als een negatieve emotie gezien. Natuurlijk is het niet prettig, maar je kan teleurstelling een verrassende wending geven.
Door: Jeroen Ketelaars
 
Teleurstelling door verwachting
"Teleurstelling wordt als iets kwalijks gezien. Een ondoordacht vooroordeel. Waardoor anders dan door teleurstelling, komen we er achter wat we hadden verwacht en gehoopt? En waardoor anders dan door die ontdekking zouden we tot zelfkennis moeten komen? Hoe zou iemand dus zonder teleurstelling helderheid over zichzelf kunnen krijgen?" Dit stelt Pascal Mercier in zijn boek Nachttrein naar Lissabon. Teleurstelling begint bij de constatering dat iets niet gaat zoals we dat hadden verwacht. Het heeft dus alles met verwachting te maken Als we de schuld vervolgens afschuiven op een ander leidt dit vaak tot een conflict. Lees hier hoe je inzicht krijgt in de werking van teleurstelling in relatie tot conflicten én hoe je ermee om kunt gaan.

Oorzaak en schuld
Teleurstelling kan op onszelf slaan, bijvoorbeeld omdat we niet in staat blijken iets te volbrengen, zoals het lopen van een marathon. Teleurstelling kan ook slaan op een ander, omdat die een verwachting niet waarmaakt.

zondag 3 augustus 2014

Niemand wil dat er tegen hem of haar gelogen wordt en toch doet iedereen het.

Dat lijkt logisch te verantwoorden als je iemand niet wilt kwetsen. Of is het toch van belang te weten of je gesprekspartner de waarheid vertelt?
Door: Jeroen Ketelaars, MCM 
 
Hoe weet je het en hoe zie je het?
Onze ouders leren ons dat je niet mag liegen en een ander moet vertrouwen. Maar ze vergeten de vaardigheden mee te geven om dat te kunnen checken. Zelf hebben ze het immers ook nooit geleerd. Wat hebben ze jou wel geleerd? Inderdaad... liegen! En daarom doen we het, soms wel meerdere malen per dag.
 
“Wanneer alle mensen altijd de waarheid spraken, zou dat de hel op aarde betekenen”   [Jean Gabin]
 
Een leugentje om bestwil
We smeren onze relaties in met leugenolie. Maar als je dat geregeld doet, moet je jezelf de vraag eens stellen waarom je dat doet.
Pesten maakt je sterk? Niet dus!

Pesten op het werk komt vaker voor dan je denkt. Frustraties over gebrek aan inspraak of tekort aan waardering of budget wordt op een zwakkere collega afgereageerd. Het is vaak een teken van zwak leiderschap in de organisatie.
Door: Jeroen Ketelaars, MCM
 
Sommige mensen lopen echter meer risico als ze onvoldoende assertief zijn. Ook de pester zelf is vaak een zwakkere partij die zijn of haar eigen onzekerheid afreageert in een poging een betere positie te verkrijgen of te behouden. Ten koste van een ander probeert de pester het gebrek aan aanzien te verbeteren ondanks dat de nieuwe positie bestaat uit schijnwaardering.

"Het conflict dat gepaard gaat met pesten is een belangrijke stressor die leidt tot ziekteverzuim. Psychosomatische klachten hebben een signaalfunctie die vergelijkbaar is met pijn en angst."


Grijp je in of loop je mee?
Pesten richt op grote schaal schade aan, maar hoe stop je het? Voor een deel zijn meelopers zelf ook pesters, maar het merendeel vermijdt het conflict dat tot een oplossing kan leiden en steekt de kop in het zand.
Een rouwproces, een rauw proces
 
Rouw is een proces waarin emoties worden doorgewerkt en er langzaam aan een nieuwe werkelijkheid wordt gewend, voordat de blik op de toekomst kan worden gericht. We zien dit bij het overlijden van een geliefde, maar ook bij het verliezen van een baan of het missen van een promotie. Wat kun je ermee en wat zegt het over jou?
Door: Jeroen Ketelaars, MCM
 
Een Sint-Pietersplein vol tranen
Veel mensen koppelen rouw aan de dood van een geliefde. Dat rouw ook op andere momenten kan spelen, is niet voor een ieder duidelijk. Een mooi voorbeeld was het vertrek van de paus uit het Vaticaan. Een duidelijk voorbeeld dat rouw door iets anders wordt veroorzaakt dan de dood alleen. 

Echtscheiding en ontslag komt rauw op je dak.

Bij echtscheidingen is bekend dat rouw een belangrijke rol speelt en er voor kan zorgen dat de (ex)partners moeilijk met elkaar communiceren. Diezelfde gevoelens spelen ook bij ontslag of bedrijfsbeëindiging.

7 oorzaken van conflict escalatie in e-mail en sociale media
Het geschreven woord in de sociale media speelt een belangrijke rol in conflictescalatie. Veel vaker dan je denkt, leidt geschreven taal tot conflict. Door: Jeroen Ketelaars, MCM
 
Vroeger was het overbrengen van schriftelijke informatie een trage bedoening. Toch was het voordeel dat je daardoor werd gedwongen na te denken over wat en hoe je dat schreef. Een correctiemogelijkheid bij een misverstand als gevolg van de inhoud, vorm of stijl, kon immers dagen, soms weken op zich laten wachten. Je kon er dus maar beter even voor gaan zitten.
 
'Wat' je communiceert lijkt vervangen door 'dat' je communiceert. Berichtjes zijn steeds meer de signalen dat je nog bestaat en erbij hoort, dan dat je iets inhoudelijks hebt bij te dragen.
 
Real-time communicatie
Nu besteden wij meerdere uren per dag aan e-mail, sms en alle denkbare vormen van sociale media. Real time communiceren, met meerderen tegelijk, is werkelijkheid geworden.
Mag een werkgever zich bemoeien met de leefstijl van de werknemer, opdat deze gezond blijft en zich gezond en weerbaar voor de werkgever kan inzetten?

Zet twee HR-mensen bij elkaar in een kamer, vraag ze of hun werkgever zich moet bemoeien met de persoonlijke leefstijl van de werknemers, en de kans is groot dat u twee behoorlijk verschillende meningen krijgt. Over geen onderwerp rond duurzame inzetbaarheid lopen de meningen zo uiteen. Een uiterst kleine meerderheid (51%) heeft geen behoefte aan adviezen op dit gebied; 49 procent zou dergelijke adviezen wel op prijs stellen. Het is de opvallendste uitkomst van het vierde Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid. Er deden een record aantal mensen mee: 6300. Meer dan de helft is concreet met het onderwerp bezig.

Over de opvatting dat werkgevers zich meer moeten bemoeien met de persoonlijke leefstijl van hun medewerkers zijn de meningen hevig verdeeld.